יצאנו לשוחח עם אחד מהגיוסים הראשונים שלנו בתחום ה-DevOps – ושמענו ממנו מה הוא עושה היום, ואיזה תובנות יש לו על התחום בשנת 2023

שתפו כתבה זו:

אחת ההתמחויות שלנו במדולה היא תחום ה-DevOps. התחלנו לגייס לתחום עוד ב-2014, כשהתחום היה ממש בחיתוליו, ואנחנו ממשיכות כמובן גם היום. בשנים האלה יצרנו הרבה מאוד קשרים עם מועמדים ומועמדות, ואחד שזכור לנו במיוחד ונמצא איתנו בקשר חברי עד היום הוא אביהו שני.

אביהו מצא את העבודה הראשונה שלו בתחום ה-DevOps דרכנו בשנת 2016, ומאז עשה התקדמות מטורפת בתחום. כיום הוא משמש כ- Global DevOps Engineering Manager בחברת Quest Software – "האחות הקטנה של מיקרוסופט", חברה גלובלית עם כ-4,000 עובדים בעולם, בעלת מרכזי פיתוח בארה"ב, קנדה, אירופה וישראל.

אביהו, כיף להיפגש שוב!
ספר לנו קצת על התפקיד שלך כיום ב-Quest. 
במסגרת תפקידי הנוכחי אני מנהל את קבוצת ה-DevOps  הגלובאלית של Quest אשר אחראית בין היתר ובאופן בלעדי על סביבת Production של למעלה מ-20 מוצרי SaaS מבוססי Cloud. כל "ביט" שנכנס לסביבת ה- Production, החל מפריסה מתוכננת ועד לפריסות חירום, עובר דרך הקבוצה שלי, נבדק בקפידה ומאושר במשורה. בנוסף אנו גם מובילים תהליכים טכנולוגיים פנימיים אשר משיקים לעולמות ה-DevOps ונותנים מענה ארגוני התומך ב'מעגל החיים' של המוצרים עליהם אנו אמונים, כגון דיזיין של התשתית למוצרים חדשים בכדי לייצר אחידות תשתיתית וניצול מירבי של משאבים, כיסוי 24/7 כדרג הסלמה לתקלות בסביבת Production, זרוע ביצועית למומחי אבטחת המידע בארגון ובנוסף, בזכות היותנו ארגון גדול, יש לנו את היכולת והפריווילגיה להוביל גם את תחום ה-COGS, עלות-תועלת של מוצרים. בעצם תהליך שמאפשר לנו להבין מהי העלות שלנו כארגון מפתח להעמיד מוצר כזה או אחר על המדף עוד לפני שהחברה מתחילה לשווק אותו ולהרוויח ממנו. יש לנו מספר לא מועט של אנשי DevOps שעוסקים בין היתר בתחום הזה. זה אולי יכול להישמע קצת משעמם, אבל זו עבודת פיתוח מרתקת לכל דבר – כדי לדעת כמה אנחנו מבזבזים צריך לכתוב קוד, לעיתים מאוד מתוחכם, המשלב לא פעם גם אלגוריתמים ומקורות מידע מרובים.

אם נסתכל 15-20 שנה אחורה, התחום היה יותר קרוב לתשתיות ולתחום ה-IT. כיום ב-2023 תחום ה-IT הצטמצם לאור הטכנולוגיה שהתקדמה והשתנתה. את הכבלים והתשתית הפיזיות החליפו חברות הענן שמספקות לנו את השירות בשכבה אחת גבוהה יותר. זה באופן טבעי דוחף את תחום ה-DevOps לעולם הפיתוח.

כולנו יודעים מה זה DevOps, ועדיין – זה מונח שקצת קשה להסביר אותו בדרך אחת ברורה. בוא ננסה בכל זאת: מה זה DevOps, ואיך התחום השתנה לאורך השנים?
אז באמת אין לזה תשובה אחת, ובטח שלא במשפט. תפקיד ה-DevOps הוא תפקיד שהחברה יוצקת לתוכו תוכן, אמנם על פי קווים ברורים, אבל בכל מקום זה ייראה וירגיש קצת אחרת. בראייה לאחור ניתן להגיד שלתחום יש זיקה גדולה לעולם ה-IT, וזיקה גדולה לעולם הפיתוח. אם נסתכל 15-20 שנה אחורה, התחום היה יותר קרוב לתשתיות ולתחום ה-IT. כיום ב-2023 תחום ה-IT  הצטמצם לאור הטכנולוגיה שהתקדמה והשתנתה. את הכבלים והתשתית הפיזיות החליפו חברות הענן שמספקות לנו את השירות בשכבה אחת גבוהה יותר. זה באופן טבעי דוחף את תחום ה-DevOps לעולם הפיתוח. מנקודת המבט שלי, DevOps מהווה את הדבק בין כמה גורמים מאוד חיוניים בחברה – פיתוח, התשתית עצמה, תמיכה, אבטחת מידע, ניהול מוצר והנהלה בכירה. כל אחד מאלה, מדבר בשפה שלו, ומי שצריך לתווך ביניהם זה ה-DevOps. איך עושים את זה? למשל, כשיש דרישה טכנולוגית, פנים-ארגונית אשר הצרכן הסופי שלה הוא לאו דווקא לקוח הקצה, שם מופיעים אנשי ה-DevOps כ"קוסמים" קטנים, ומפתחים כלים ותהליכים כדי לספק את המענה. הסוד הוא שלאנשי ונשות DevOps יש ראייה כלל ארגונית, וזאת מאפשרת שילוב מקורות מידע ויצירתיות מקסימלית.

עבדת כ-DevOps גם בסטארטאפ וגם בחברות גדולות יותר. מה ההבדל בתפקיד ה-DevOps בין השניים?
תפקיד ה-DevOps בסטאטראפ זה מושג שהוא יותר ערטילאי. מטבעו של סטארטאפ – כשעובד "מראה" שהוא יודע "לעשות משהו", במיוחד אם הוא עושה את זה טוב, זה הופך באופן כמעט אוטומטי להיות תחום האחריות שלו. הייתי אומר שההבדל הוא ב-roadmap, לדעת מה יקרה איתך בעוד שנה. בסטארטאפ הדברים מאוד תנודתיים, יכולה לצוץ עסקת מכירה או שינויים כאלה ואחרים שטורפים את הקלפים באופן מיידי – אני מודה, יש בזה גם מימד מרגש שלא קיים בחברות גדולות יותר. בשונה מסטארטאפ, בקורפורייט גדול ויציב כמו Quest, אני יודע מה הן המטרות העיקריות של הקבוצה שלי לפחות שנה קדימה. דבר זה מעניק ביטחון לעובדים וכמו כן ראייה לטווח הרחוק – הם מרגישים שותפים לדרך ולקבלת ההחלטות עוד בשלבים ראשוניים. העבודה עצמה היא די דומה – כולם כותבים קוד, כולם עובדים עם קונטיינרים וקוברנטיס. אני מרגיש את זה גם כמנהל – בחברה גדולה יש לי יכולת לנווט את האנשים לקחת משימות שמותאמות להם כי יש יותר משאבים. אתן דוגמה מהצוותים שלי – אם מישהו יותר אוהב את עולם הדוקר והקוברנטיס – אנו נשאף לתת לו את האפשרות לגעת באזורים האלה כמה שיותר, כמובן תוך שמירה על כך שכל חברי הקבוצה האחרים צוברים ניסיון בכלל התחומים באופן שוויוני.

אני חושב שבתוך שנים בודדות, כמעט ולא נראה אנשי DevOps שעובדים על סביבות בתצורת On-prem. כבר היום עולם ה-DevOps הוא בכ-90% מבוסס Cloud.

מהן הטכנולוגיות שהיית אומר שהן חובה כיום עבור אנשי ונשות DevOps? האם אפשר לעבוד בתחום בלי ניסיון עם Cloud, למשל?
יש כיום אנשי DevOps שאינם עוסקים בעולמות ה-Cloud, למשל בארגונים ביטחוניים. אם נוציא לרגע את החברות האלה מהמשוואה, אני חושב שבתוך שנים בודדות, כמעט ולא נראה אנשי ונשות DevOps שעובדים על סביבות בתצורת On-prem. כבר היום עולם ה-DevOps הוא בכ-90% מבוסס Cloud, ורוב אנשי ה-DevOps רוצים לכתוב קוד, לעבוד על פתרונות אוטומטיים וכיוב', ולא לעבוד עם תשתיות פיזיות. היום הרצון הוא ללכת למקום של IaC (ר"ת  Code Infrastructure as a ) כלומר שגם מנגנוני התשתית כתובים בקוד וכשזה מורץ, פריסת התשתית היא אוטומטית, דינאמית וברת שינויים. מבחינת טכנולוגיות נוספות שכדאי להכיר, "היהלומים" של התחום כיום הם דוקר, קוברנטיס, טרה-פורם וטכנולוגיות נוספות לניהול פריסה אוטומטית של שירותים. אני גם מרגיש את זה בעבודה השוטפת, ברגע שיש משימות קוברנטיס וטרה-פורם ויוצרים תהליכים אוטומטיית לפריסות רחבות, אז העיניים של כולם נוצצות.

איך איש או אשת DevOps שלא עובדים עם "היהלומים" האלה בעצם יכולים להתקדם לעבודה איתם במטרה לא להישאר מאחור, ולהמשיך להתפתח כאנשי מקצוע?
אפשר לנסות להשפיע ולגרום לחברה להתחיל לעבוד עם הטכנולוגיות הרלוונטיות האלה. אנשי DevOps חייבים לזכור שהם אנשי המקצוע וכאשר ישנן טכנולוגיות שיכולות להועיל לתהליכי הארגון בו הם עובדים, הם יותר ממוזמנים לשתף זאת עם הצוות או ההנהלה שלהם.  אני גם מאוד מאמין שאמנם המנהלים אמורים להתוות את הכלים והטכנולוגיות, אבל כל אחד מאיתנו אחראי על ההתפתחות והלמידה של עצמו. אם זה אומר לשבת בבית ולעשות קורס וללמוד לבד טכנולוגיות. זה לא רק כדי ללמוד ולרכוש את הידע, זה גם כדי עם בסיס חזק או לפחות בסיס כלשהו כאשר טכנולוגיות חדשות נכנסות לארגון, לקצר טווחים.

כיום אתה מנהל מגייס, מה אתה מחפש אצל מועמדים או מועמדות?
אז כמובן שחשוב הידע הטכני, או פוטנציאל, יש לנו מבחנים שיודעים לבדוק בצורה טובה את הפרמטרים הללו וזה תלוי ברמה של המשרה אליה אנו מגייסים (ג'וניור/ סניור). חשוב לנו גם למצוא את האנשים שישתלבו טוב מבחינה אנרגטית, אנחנו מבלים לא מעט שעות ביחד, אם פיזית או בשיחות אונליין, וחשוב שתהיה בינינו סינרגיה. דבר נוסף שחשוב לדעתי לאנשי DevOps הוא היכולת לייצר תקשורת, להבין מה רוצים ממך, לתרגם משפת "הדיוטות" לשפת DevOps. לא כולם דומים, וטוב שכך, כל אחד יכול להביא משהו ייחודי משלו, אבל אני כן אחפש את המקום בו אותו איש או אשת DevOps יוכלו לתרום משהו מיוחד. אני מנהל כיום לא מעט אנשי DevOps, ואני יכול להגיד שכל אחד ואחת מהן הוא כוכב בתחומו ובדרכו.

איך אתה רואה את המעבר של אנשי DevOps לתפקיד ניהולי? יש לך טיפ בהקשר הזה?
כל מקרה לגופו, יש אפשרות להתקדם בתוך הארגון וגם במעבר לתפקיד חדש בתוך ארגון אחר. אני חושב שיותר טבעי שזה יקרה בתוך ארגון. אני גם מאמין שנכון לגדל מנהלים בתוך החברה, כדי לייצר את ההזדמנות לאנשים שמגיע להם ולאפשר להם אופק ניהולי. אני חושב שלא פעם "הנחתה" של מנהל מבחוץ לצוות שיש בו אנשים ששואפים לגדול ולהיות מנהלים ויש להם את כל הדרוש לעשות זאת, עשויה להיות טעות אסטרטגית ולפגוע במוטיבציה של עובדים.

מדולה עשתה הכל כדי לקדם את תהליך הגיוס, נתנה לי את ההרגשה שהיא מאמינה בי וכל השאר היסטוריה. מבחינתי מדולה היא קסם ואני ממליץ בפה מלא הן לחברות מגייסות והן למועמדים לצאת למסע משותף למציאת המועמד/המשרה המתאימים ביותר עבורכם.

סייענו לך בהשמה הראשונה שלך בתחום (מרגש!) אי אז ב-2016. אמנם עבר לא מעט זמן, אבל מה לקחת איתך מהתהליך מולנו? 
נכון, הקסם קרה אי שם בקיץ 2016 לקראת שחרורי מהשירות הצבאי. הדבר שאני זוכר בבירור הוא "תפירת החליפה" עפ"י מידותיו של המועמד. זאת הייתה משרה שרציתי מאוד והייתי משוכנע שאני עומד בכל הקריטריונים. מדולה עשתה הכל כדי לקדם את תהליך הגיוס, נתנה לי את ההרגשה כי היא מאמינה בי וכל השאר הוא היסטוריה. מבחינתי מדולה היא קסם ואני ממליץ בפה מלא הן לחברות מגייסות והן למועמדים לצאת למסע משותף למציאת המועמד/ המשרה המתאימים ביותר עבורכם.

לסיום, יש מסר שהיית רוצה להעביר? 
הייתי רוצה לפנות למנהלים שבינינו ולהזכיר דבר חשוב – האנשים שלנו, הם הדבר החשוב ביותר. לא משנה אם אתה ראש צוות, ראש קבוצה או חטיבה, בסופו של דבר בלי המפתחים שלנו, אנחנו בסה"כ מנהלים. השקיעו באנשים שלכם, הקשיבו להם וזכרו שכל אחד ואחת מהם הם עולם ומלואו. גם כאשר אתם מגייסים, שימרו על מועמדים מעודכנים וזכרו שכנראה גם אתם ביום מן הימים תתמודדו על משרות. העניקו את היחס שהייתם רוצים לקבל כמועמדים.

שתפו כתבה זו:

שליחת קורות חיים

גם אם לא מצאתם משרה מתאימה

מלאו את הפרטים ואנחנו נחזור אליכם

חבר מביא חבר

המליצו לחבר על מדולה ותרוויחו גם

מלאו את הפרטים ואנחנו נחזור אליכם

הסוכן החכם שלי

מעכשיו לא תפספסו שום דבר!

מלאו את הפרטים ונשלח לכם עדכונים ומשרות חדשות מותאמות עבורכם

תודה רבה!
הטופס נשלח בהצלחה

קורות החיים שלך נבחנים לכל המשרות ברלוונטיות במדולה. אין צורך להגיש שוב.

דילוג לתוכן